Županijska lučka uprava Mali Lošinj
County Port Authority Mali Losinj

φ = 44º 32,2’ N - λ = 014º 28,2’ E

SANACIJA I PRODUŽENJE POSTOJEĆEG PRISTANA U LUCI UNIJE – FAZA II.

Lučko područje sastoji se iz obalnog/kopnenog dijela i pripadajućeg akvatorija. Luka se sastoji iz operativno – zaštitnog gata i dijela morske obale na korijenu gata gdje se nalazi zidani objekt-spremište.

Operativno – zaštitni gat je dužine 55 m, širine 6 m, dubine 1- 5 m kapaciteta priveza 2 manja broda. Gat je masivne gradnje od kamena i betona, i u dobrom je stanju za uporabu.

Projektom sanacije i produženja lukobrana u luci Unije II. faza, potrebno je postojeći pristan sanirati i produžiti u obliku slova  „T“ dužine 70-ak metara s mogućnošću paralelnog priveza za dva broda i trajekta, odnosno za mogućnost prihvata većih brodova i trajekata uz omogućavanje brodskim i brzobrodskim linijama nesmetan privez i boravak u luci, kao i protok putnika u pomorskom prometu. Sanacijom, stvaraju se preduvjeti za zaštitom dijela akvatorija, te samim time i izgradnju obale za brodice.

Osnovni ciljevi projekta su:

  1. Održivi razvoj otoka i opstanak stanovnika na otoku Unije
  2. Razvoj prometne infrastrukture i valorizacija pomorskog dobra
  3. Razvoj prometnog pravca i logistike
  4. Osiguranje dostatnog broja komunalnih vezova
  5. Zapošljavanje, odnosno otvaranje novih radnih mjesta. 

Luka je opremljena napravama za privez, lučkim svjetlima i navozom za brodice. Vrijednost investicije iznosi 37.380.923 kuna i rok za završetak radova je predviđen do kraja 2021. godine. ŽLU Mali Lošinj je pokrenula postupak apliciranja istoimenog projekta pri EU fondovima.

Izrađena je dokumentacija za aplikaciju i studija izvodljivosti, a sve prema Javnom pozivu kojeg je objavio MMPI te je potpisan Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte financirane iz europskih strukturnih i investicijskih fondova u financijskom razdoblju 2014. – 2020. Dodijeljena su sredstva u iznosu od 34.264.499 kn, a dužni smo napomenuti da je visina dodijeljenih sredstava među najizdašnijim u lučkom sustavu.

 

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.