Županijska lučka uprava Mali Lošinj
County Port Authority Mali Losinj

φ = 44º 32,2’ N - λ = 014º 28,2’ E

DOGRADNJA OPERATIVNOG MOLA U LUCI OTVORENOJ ZA JAVNI PROMET ROVENSKA

Lučko područje sastoji se iz obalnog/kopnenog dijela i pripadajućeg akvatorija. Luka se sastoji iz operativnog dijela, dijela za privez brodica i lukobrana.

Operativni dio iznosi 105 m ukupne dužine, i dubine od 2,5 do 3,5 m te kapaciteta priveza za 5 manjih brodova. Lukobran je dužine 220 m, i osim obrambene funkcije, ljeti služi za privez malih brodica. Navedeni dijelovi luke su masivnog tipa gradnje od kamena i betona, i u dobrom su stanju za uporabu. Lukobran je djelomično oštećen sa unutrašnje strane, međutim vrši obrambenu funkciju. U proljeće 2016. godine, uslijed dotrajalosti, realizirana je rekonstrukcija postojećeg komunalnog gata za privez plovila, te je opremljen sidrenim sustavom, vanjski dio istoimenog gata za potrebe komercijalnog/sezonskog priveza.

Županijska lučka uprava Mali Lošinj, temeljem plana nabave, započet će s projektom rekonstrukcije i dogradnje kamenog mola(u nastavku operativnog mola) u luci Rovenska, i to, za potrebe komunalnih vezova i za plovila nautičara u tranzitu. 

Vrijednost investicije iznosi 4.150.000 kuna bez PDV-a, a predviđeni rok završetka je mjesec lipanj 2020. godine. Isto tako, u 2019. godini se planira izrada studije rasporeda plovila po veličini i idejno rješenje sidrenog sustava. Nakon istih, planira se postavljanje sidrenog sustava i raspored plovila prema veličini.

Brigu o neposrednom održavanju reda na lučkom području u luci, vode 2 lučka redara, koji vode brigu i u lukama Veli Lošinj i Baldarke istodobno. Luka je opremljena napravama za privez brodica i navozom. Luka također ima priključak na cestovnu prometnicu, vodovod, elektriku i telefon.

Na lokaciji koja je predmet izvođenja radova planira se produženje postojećeg masivnog, kamenom obloženog operativnog gata za dodatnih oko 33 metra, u pravcu postojećeg lukobrana. Dogradnja se planira izvesti kao djelomično propusnu raščlanjenu konstrukciju, duboko temeljenu ("Benotto" piloti), s uronjenim valobranskim ekranom. Dogradnju se planira obložiti kamenom (obložnice, poklopnice i popločenje partera).

Na lokaciji koja je predmet izvođenja radova planira se produženje postojećeg masivnog, kamenom obloženog lukobrana za dodatnih oko 25 metara, u pravcu postojećeg lukobrana. Dubine mora dosežu do oko -11 m. Dogradnju lukobrana se planira izvesti kao djelomično propusnu raščlanjenu konstrukciju, duboko temeljenu ("Benotto" piloti), s uronjenim valobranskim ekranom. Dogradnju se planira obložiti kamenom (obložnice, poklopnice i popločenje partera).

Osnovni ciljevi projekta su:

  1. razvoj prometne infrastrukture i valorizacija pomorskog dobra,
  2. razvoj prometnog pravca i logistike,
  3. osiguranje dostatnog broja komunalnih vezova,
  4. zapošljavanje, odnosno otvaranje novih radnih mjesta.

 

Ova web stranica koristi kolačiće

Ova web stranica koristi kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Klikom na poveznicu 'Informacije' saznajte više o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Prihvaćam' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.

Midas