Županijska lučka uprava Mali Lošinj
County Port Authority Mali Losinj

φ = 44º 32,2’ N - λ = 014º 28,2’ E

Projekt luke Mrtvaška

DOGRADNJA LUKE OTVORENE ZA JAVNI PROMET MRTVAŠKA

Lučko područje sastoji se iz obalnog/kopnenog dijela i pripadajućeg akvatorija. Poveznica sa otokom Ilovikom, cjelogodišnjom državnom brodskom linijom (311).

Županijska lučka uprava Mali Lošinj, u luci Mrtvaška, planira slijedom projektne dokumentacije koja je u realizaciji, izgraditi obalu, dio pristanišnog gata i parkiralište kako bi se omogućilo bolju i kvalitetniju vezu s krajnjim jugom Lošinja, te da bude osnovna međužupanijska poveznica (Ličko-senjska, Zadarska, Šibensko-kninska, Splitsko-dalmatinska županija). Izgradnjom pristaništa i operativnog gata omogućit će se pristup većih brodova brodske, brzobrodske linije i međunarodne linije.

 Gradnja predmetne građevine obuhvaća:

- lukobran u dužini od 120 metara,

- operativni plato,

- 2 trajektne rampe,

- gat za privez brodica komunalnog veza.

Projektom dogradnje luke Mrtvaška stvaraju se uvjeti za pomorsko povezivanje otoka Lošinja s otocima Rab, Pag i Dalmacijom (otocima Silba, Premuda, Olib i gradovima Zadar, Šibenik, Split). 

Isto tako rasterećuje se prekapacitirana luka Mali Lošinj. Predviđeno biti će izvršeno u modelu lukobrana s dvije trajektne rampe za pristajanje linija u nacionalnom i međunarodnom prometu, te operativnim dijelom pristana.

Navedeno će maritimno poboljšati stanje u samoj luci te će ŽLU Mali Lošinj, biti u mogućnosti osigurati sigurni privez brodica u komunalne svrhe. Protok putnika višestruko će se uvećati.

Osnovni ciljevi projekta su:

  1. održivi razvoj otoka i pomorska povezanost sa susjednim otocima, gradovima i županijama,
  2. razvoj prometne infrastrukture i valorizacija pomorskog dobra,
  3. razvoj prometnog pravca i logistike,
  4. osiguranje dostatnog broja komunalnih vezova,
  5. zapošljavanje, odnosno otvaranje novih radnih mjesta.

 

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.